onsdag 24 juni 2015

Femtio nyanser av mörker: kapitel 15-16

Saras kommentarer:

Vad i heliga helvete är det här? För bara tre kapitel sedan ramlade den stora bomben Leila ner bland sidorna (och att Christian visst är sadist och tycker om att piska flickor som ser ut som hans mamma, men det kan inte ha kommit som en enorm chock för någon då alla med en liten hjärncell borde ha räknat ut det innan den twisten kom fram) och helst plötsligt ska vi prata om Jack. Jack. Han som varit Anas chef och flirtat henne genom att bjuda ut henne på kaffe och drinkar efter jobbet och som sagt okej när hon sagt nej. Jag tycker kanske inte att det är helt okej att ens chef utnyttjar sina anställda då Ana tydligt har sagt nej och han fortsatt, men han köpte i alla fall inte företaget hon jobbar på eller budade över en kaffekopp som en viss femtio gjort och säkerligen skulle ha gjort. Men eftersom det inte är Christian som har gjort allt det där så tycker Ana att det har varit obehagligt. Vilket jag kan förstå, men hade det inte räckt med att han skulle vara jobbig på jobbet och sedan varit ett problem som hon kunde ha tagit itu med på ett vuxet sätt? Måste han försöka våldta henne? Liksom, måste han verkligen det? Gör inte Christian det tillräckligt bra som det redan är?

Christian löser det hela genom att slå till Jack och hotar honom och någonting, någonting. Det som är mest upprörande är att Christian sedan verkar skylla hela den här nästan våldtäkten på Ana. Han är arg på henne för vad som kunde ha hänt henne. Han är riktigt jäkla förbannad över det faktiskt och förklarar det sedan att han var rädd för vad som kunde ha hänt henne. *djupt andetag* Det måste vara en fruktansvärd verklighet att veta att den man säger sig älska nästan falla offer för våldtäkt eller liknande, men han, som andre part, skötte det verkligen inte alls som han borde. Det är Ana som höll på att råka illa ut, det var Anas situation och som var med om någonting som borde lämna henne uppskakad och illa berörd. Och han vänder det till att handla om honom? Vad hade hänt om någonting hade hänt med hans tjej? Vad hade han gjort om hon nu på grund av händelsen skulle bli helt avtänd i några dagar? Hur skulle det vara om Christian Grey någon gång betedde sig som en människa istället för att bara vara mörk och svår och omöjlig att ha att göra med? När ens flickvän/pojkvän råkar ut för någonting är det viktigaste att se till att denne mår bra och inte anklagar sig själv för vad som har hänt! Offer kan ibland ha svårt med eget självförakt, att då bygga på det verkar inte som att vara en sådan romantisk eller smart sak att göra. Det skulle inte irritera mig så mycket om inte Christian själv ju har varit offer när han var yngre för det som hände med honom och hans biologiska mamma. Borde någon ha sagt till honom att han borde ha varit med försiktig när han var fyra år? Han anspelade för mycket mot hallicken att denne skulle bränna honom med cigaretterna. Nej. Det är en hård gräns för mig. Ingen ska behöva bli anklagad för någonting de utsätts för när det är någon annan som medför en medveten ond handling mot dem. Men det spelar ingen roll, för Ana reagerar knappt över det som har hänt henne utan är redo att hoppa upp i sadeln med en gång. Här skulle jag vilja säga att alla kan reagera olika och att Anas bristande reaktion kan vara helt normalt det också och jag faktiskt blev lite irriterad på Christian då hon inte reagerade alls eftersom han verkade tänka att hon ännu en gång skulle vara en jungfru i nöd och att han kunde rädda henne. Men jag har en misstanke om att Ana helt enkelt inte reagerade för att James inte hade en aning om hur hon skulle skriva det. Det vore dumt att ha med någonting som verkade vara en känslomässig och allvarlig scen i den här boken. En känslomässig scen där Ana inte kunde tänka jävlar. För jag vet inte om någon annan har tänkt på det, men Ana svär istället för att uttrycka hur hon känner för saker. Till och med när de har sex och hon tycker någonting är skönt så ropar hennes inre gudinna: oh heliga ko. Och det börjar bli jävligt irriterande.


Mina kommentarer:

Det är väldigt mycket tjat om att de älskar varandra eller att Ana i alla fall älskar Christan. Och väldigt mycket tjat om att respektive inte ska lämna varandra. Tydligen kan inte ens Ana ta ett glas juice mitt i natten utan att Christan håller på att förvridas av mardrömmar, hur länge var hon borta, 10 minuter?

Det är med att Ana älskar Christan. Försöker James få oss att tycka om Christan eller bli förbannade över Ana som hela tiden måste PÅMINNA sig själv om att hon älskar Christian? Ana babblar och funderar över om hon kan gifta sig med honom, om hon kan älska honom villkorslöst. När någon frågar om man vill gifta sig borde det automatiskt komma upp ett ”ja”. Det verkar inte fungera i Anas huvud då hon rakt ut säger att hon måste ”komma på ett sätt” att älska honom villkorslöst. Man kommer inte på det! Man bara gör det! Och om Anas självklara svar inte var ”ja” och hon måste tänka ut saker är hon inte redo att gifta sig.
Ana bestämmer dessutom träff med Christans psykolog innan hon ska bestämma sig. Vad ger det för vibbar?
Christan fick dessutom frestelsen att avskeda Jack, Anas chef. Jag fattar inte varför han inte gjorde det tidigare om han var så nojig. Jack hade inte behövts i historien utan verkar som en avledare från Leila. Allt skulle ha slutat på samma sätt. James gör dessutom ett försök till att få Ana att verka stark och ger henne chansen att kicka Jack i skrevet.
James skildring av hur Jack dessutom närmar sig henne, verkar hotfull och allmänt sexgalen kunde ha blivit så mycket bättre om James använde sig av att beskriva känslor och stämning istället för att förstöra det med Anas idiotiska frågor hela tiden. Att beskriva situationen så torftigt med ord som ”åh, nej”, ”vad tänker han göra?” och ”nu blir jag ännu räddare”, gör inte situationen särskilt spännande utan man fokuserar endast på vad Ana tänker.
På tal om fokusera. Christan vill ha sex med henne och hon säger tydligt nej flera gånger för att hon inte kan fokusera på något annat än att hon liknar hans biologiska mamma. Hon tycker uppenbarligen inte att sexet som de sedan genomför är särskilt upphetsande men på en sekund byter han ställning och hon får orgasm på en sekund. Sådant händer inte. Jag vet inte om James försöker få oss att tro att Christan är någon slags sexgud (men det har hon ju uppenbarligen försökt med under alla tre böcker) som ger folk orgasmer varje gång. I vilket fall som helst så löses det hela med att Christan är lite hårdhänt. Är det något slags budskap om att kvinnor egentligen VILL bli tvingade och slagna? För så är det verkligen inte!

[Kapitel 13-14]

Inga kommentarer: