tisdag 16 juni 2015

Femtio nyanser av mörker: Kapitel 7-8

Saras kommentarer:

Någonting säger mig att Christian är republikan. Jag menar, på det sätt han anser sig ha rätt över att bestämma över en kvinnas kropp, det synsättet verkar luta ganska mycket åt det röda hållet (och nu ska vi inte hålla på att säga att han skulle vara lite liberal för att han håller på med all sitt välgörenhetsarbete – i USA får man trots allt en lägre skratt om man håller på med sådant, så det räknas inte i det här fallet) (samt att han mest verkar hålla på med den välgörenhet som gynnar ett av alla hans företag, jäkla dubbelspel det där). Christian är i alla fall trött på att använda kondomer när han har sex med Ana så han ser till att hon får börja på hormonbehandling för att de ska slippa uppleva Twilightbok nummer fyra alldeles för tidigt. H-e-r-r-e-g-u-d. Det kommer aldrig sluta förvåna mig att män tror de kan ha rätt till att ens ha en åsikt om en kvinna väljer att använda preventivmedel eller inte. Just p-piller kan leda till blodproppar och stroke (det är oftast om man är överviktig i och för sig och vi har ju läst nu så många gånger att Ana är alldeles för smal att jag har börjat undra om Ana är en förkortning för anorexia, och stroke har mest hänt för dem som är under arton. Ana känns dock mentalt mogen som en femtonåring …) om man inte är försiktig och ordineras dem med eftertanke – och jag tänker att de inte ordinerades med så stor eftertanke här, för dr Greene verkar vara den sämsta gynekologen i världshistorien. Hon gör hemmabesök, frågar inte Ana de vanliga frågorna om varför hon vill börja använda preventivmedel till att börja med och när hon ber Ana göra ett graviditetstest så är det med en antydan till missnöje istället för den neutrala ton som folk inom vården ska ha! Dr Greene är inte Seattles bästa gynekolog, hon är den som är mest lättköpt.

 En sak som annars har varit bra med Fifty är att de har använt kondom genom serien. Det har på något konstigt sätt visat på ansvar, men sedan kommer detta jäkla stycke om preventivmedlet och man inser att det där ”ansvaret” kanske bara var ett sätt för bygga ut sidantalet. Nästan som den där mensscenen från bok nummer ett (som är en scen då kondom inte används. Vet inte den självutnämnde kvinnoexperten Christian om att man kan bli gravid under mensen? Det är inte vanligt, men det är väl något som han borde veta då han hävdar att han är så duktig på det han gör. Idiot) (samt, någonting mer han borde veta är att det är större chans för en graviditet om även kvinnan får orgasm. Jag säger inte att han ska sluta ge Ana orgasmer, men han borde tänka på det och kanske fortsätta med de där kondomerna som han nu tycker är i vägen. Han kommer nog inte tycka de är så i vägen när Reneesme plötsligt dyker upp! Men då jag redan har läst böckerna så vet jag ju att han skyller hela den graviditeten på Ana).

En karaktär som gör en liten mer framträdande roll i de här kapitlen är mrs. Robinson – den kvinna som Christian hade en relation till när han var femton. Ana hatar henne av goda anledningar för detta och detta är en relation som jag faktiskt vill läsa mer om i boken, men kanske hade det varit mer intressant om Ana och mrs. Robinson faktiskt haft ett samtal med varandra istället för man ska få läsa tusen gånger om att Ana föreställer sig Christian som ett litet barn och mrs. Robinson som stora stygga vargen. Men det som händer är att Ana skäller på mrs. Robinson och mrs. Robinson utökar sidantalet lite genom att bete sig som en avundsjuk före detta (för det behövde vi ju verkligen mer av i den här boken). Drama, drama, drama.

(Detta avsnitt är sponsrat av parenteser.)

Mina kommentarer:


So…

Jag vet inte riktigt… för att fortsätta med välgörenhetsfesten. Så förnedrande att bjuda på folk. Jag tror jag nämnt det i en recension av boken tidigare. Men vad fan! Det är väl ingen jävla hor-försäljning!?
Hur man än ser på det där utgår det från ens utseende och hur attraktiv man ser ut. Det blir inte bättre av att Mia står och kväker ur sig falsk information om objekten! Gud vad jag blir irriterad.
Inte nog med att Mrs Robinsson ska häng dem hack i häl hela tiden hon ska lägga sig i också! Något Christan ärvt från henne? Gud så himla dåligt! Jag vet inte vad den där människan gjorde med honom men hon sabbade honom säkert på mer en bara ett sätt.

All säkerhetspersonal. Varför kan de inte bara anlita polis istället för att Christan hela tiden ska hävda att Leila behöver hjälp. Kan han inte hävda det när polisen tagit in henne? Själva grejen att hon dessutom skulle smyga runt i hans lägenhet är dessutom väldigt knepigt. Hur kom hon in från första början? Borde inte koder ha bytts, nycklar tagits ifrån henne. Christan bor så högt upp att balkongen vore en knepig väg att ta sig in på…
Från det ena till det andra. Varför kräver Christan att Ana ska berätta saker för honom och gör hon inte det blir hon hotad. När Ana kräver svar blir han återhållsam och säger att hon inte ska bry sig och när hon ”hotar” honom så flinar han bara. Hur står hon ut med honom?

Inga kommentarer: