fredag 10 juli 2015

Femtio nyanser av frihet: Kapitel 9-10

Saras kommentarer:

Jag har ingen aning om vad jag ska skriva om de här två kapitlen. De är nästan sorgliga och det är svårt att skriva om någonting som varken roar en eller gör en upprörd. De här kapitlen bara är, inte för att det inte händer någonting i dem men de bara är lite skrämmande. Jag ska ta det från början.

Ana vill gå ut med Kate för att ta en drink. Christian vill inte att hon ska vara utanför lägenheten och bli arg på henne och flyger hem från sin resa till New York för att kunna skälla på henne då hon inte gjorde som hon blev tillsagd, då hon gick ut och tog en drink med sin väninna. Jack bröt sig in i lägenheten och Ana var inte hemma. Hon hittade honom medvetslös på golvet när hon klev innanför dörrarna och hon försöker vända hela argumentet till att om Ana varit hemma hade någonting kunnat hända henne och därför är hennes ”överträdelse” inte så farlig. Det är dock inte det som är problemet här. Problemet är att Christian har regler för sin fru och att han förväntar sig att hon ska följa dem.

Christian kommer som sagt hem från New York och istället för att ta hand om sin hustru som varit med om någonting dramatiskt sätter han sig i en fåtölj med ett glas whiskey och tittar på henne medan hon sover. När Ana vaknar och ser honom säger han att han är skapligt förbannad och säger att han vill slå henne. Inte piska lite i lekrummet för att de är inne i BDSM, utan han vill slå henne. 

Nästa morgon kliver Christian in i duschen och Ana följer efter honom. Och han säger nej till henne. Istället för att tvinga sig på honom så som han gör med henne backar hon undan och tror att han nu aldrig mer kommer vilja ha henne. Vad är det med de här människorna och att hantera krissituationer? En beväpnad man bröt sig in i deras hus och allt de kan tänka på är att ha sex eller att misshandla den andre.

Så vad ska jag mer säga om det här? Att det hela slutar med att Christian har väntat hemma hela dagen medan Ana har varit på jobbet? Att under den tid han har varit hemma så har han jobbat på en plan för att på bästa sätt hämnas mot henne för att hon inte gjorde som han sade? Jag har flera gånger sagt att Ana är i ett våldsförhållande och jag kommer troligtvis att säga det flera gånger, men när det blir så svart och vitt som i de här två kapitlen så går det från att vara tjat till att vara så otäckt att håren reser sig på armarna. Och det värst är att jag vet att det här inte är någonting emot det kapitel som kommer nästa gång …


Mina kommentarer:

Så Christan är rysligt förbannad på Ana för att hon gick ut och drack några drinkar med sin bästa vän Kate. Lyssna på det. Hur idiotiskt låter det inte? Vi viste redan att Christan är ett kontrollfreak men här får vi verkligen ut fulla vidden av det. Borde han inte vara glad över att Ana inte var i hans lägenhet när Jack Hyde gör inbrott i den, beväpnad och allt. Det hade såklart blivit en mer spännande historia om James hade beslutat sig för att låta Ana stanna hemma. Men återigen skulle det bli för dramatiskt och ohanterligt för James att kunna skildra.
Ana är såklart riktigt förbannad på Christan också eftersom hon får reda på saker av Kate, ökad övervakning och så vidare. Det verkar bli allt tydligare att de gift sig endast för att försäkra Christan om att hon inte ska gå och träffa någon annan och att Ana mer eller mindre är hans ägodel nu.
Jag fattar inte heller varför han inte vill att hon ska jobba. Jag trodde Christan var feminist med tanke på alla välgörenhetsgrejer han håller på med. Helst låter det som om han skulle vilja låsa in henne i lägenheten för att aldrig ta sig ut.
Och så kommer han med sina ständiga hot. Jag fattar inte. Och nu när hon kommer hem försöker han bräcka henne med sexbedrifter genom att sätta på sig jeansen som han har med sina undergivna i lekrummet… jisses.
Ana, spring!

[Kapitel 7-8]

Inga kommentarer: