Jag gjorde igår en kolapaj som var supergod! Du kan dock inte ta för stor bit av den eftersom du kommer att känna dig spyfärdig då.
Kolan blir mjuk och krämig tillsammans med den frasiga bottnen och de knapriga nötterna.
Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
1 msk olja
1 äggula
3 msk kallt vatten
1 msk socker
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman alla ingredienser i en matberedare till en deg som släpper beredningsskålens kanter och botten. Tryck sedan ut degen i en pajform med löstagbar botten och låga kanter, 28 cm i diameter. Nagga pajdegen med gaffel och grädda mitt i ugnen på galler i 10 minuter. Låt pajskalet svalna.
Kolasmet:
1½ dl brunt farinsocker (funkar med vanligt socker oxå)
1½ dl ljus sirap
1½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
150 g smör, tärnat
Ev. 2 dl grovhackade nötter
Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull, se till att den inte är för liten. Koka upp smeten och låt koka på medelstark värme under omrörning, det är viktigt att smeten kokar ordentligt hela tiden, koka i 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret klickvis och tillsätt sist ev de hackade nötterna. Ställ pajen i kylen och låt stå minst 3 timmar så kolan hinner att stelna.
Servera pajen med vispad grädde ev smaksatt med rom.
3 dl vispgrädde
1 msk socker
2-3 msk Rom
3 kommentarer:
Åhh vad gott! Den måste jag prova att göra någon dag :)
Bissen, du kan inte skriva om så goda saker. Det vattnas i munnen på mig här i Oslo ... Det godaste vi har att äta här är äpplen. Inte så sexigt ;)
Mm...
Skicka en kommentar