onsdag 18 maj 2011

Danska hallonsnittar

På eftermiddagen efter min promenad till affären satt jag igång att göra halonsnittarna. Den var verkligen jättegoda men ganska söta. En smördeg med hallonsylt emellan med glasyr åvanpå. Och jag är så snäll att jag ger er receptet.

Det här behöver du:

Smördeg:

½ Vaniljstång
70 g florsocker
150 g rumsvarmt smör
250 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl vatten

Fyllning:

250 g hallonmarmelad eller hallonsyllt

Glasyr:

200 g florsocker
lite vatten

Garnering:

Strössel eller strösselkulor

Gör så här:

Dela vaniljstången och skrapa ut kärnorna. Blanda kärnorna med lite av florsockret med en kniv. Blanda vaniljsockret, florsocker, smör, vetemjöl och bakpulver i en matberedare, tillsätt sedan vattnet, degen ska bli smidig och slät. Låt vila i kyl i 30 minuter.

Rulla degen till en avlång korv och platta ut den till en tjock rektangulär platta. Kavla ut degen till 20x30 cm lång platta. Se till att plattan hela tiden är rörlig på bakbordet med mjöl under. Rulla upp plattan på kavel och flytta över den till ett pakplåtspapper.
Dela kakan först på mitten på långsiden och dela därefter de två kakorna på mitten på långsidan igen så att du får fyra avlånga plattor. Snitta små slitt i plattorna så att de inte sväller upp. Grädda plattorna i 200 grader i 10-12 minuter. Låt plattorna svalna.

Lägg hallonmarmeladen på två av plattorna och lägg ihop dem. Blanda florsocker och lite vatten i en kastrull och värm försiktigt, passa så att det inte blir för mycket vatten och glasyren blir för lös, blir den det kan du hälla i lite mer florsocker. Häll över glasyren på kakan och häll på strösselkulorna genast. Skär upp längderna i tårtbitar medan glasyren fortfarande är mjuk och låt de sedan stela klart.


3 kommentarer:

mixx sa...

Åååh, det ser gott ut :3 Är det lite som hallongrottor? Fast större och med glasyr på också då

Bissen sa...

Haha, gud Mikaela xD

Jo dem är jättegoda och joo lite som hallongrottor fast degen är lite porösare och lösare liksom... mjukare. Men de är ganska söta. O inte alls svåra och göra, det låter kanske rörigt i receptet men det är bara kavla ut, flytta till plåten och skära upp den :P

mixx sa...

Haha, vadå då? :P
Du vet att när du väl har börjat på din praktik så förväntar jag mig dagliga recept-uppdateringar :P

Men det måste jag prova någon gång :)