Enda gången jag lyckats med kola var en gång i skolan då jag var 11 år och gjorde den i mikron. Alltså med hjälp av lärare och mikrovågor lyckades det bli kola utan att jag egentligen inte gjorde någonting. Mina senare kolor har alltid skurit sig och jag tror att det var för att jag skulle blanda i choklad som skulle mälta i kolasmeten.
Den här gången letade jag men bestämde mig sedan för att göra det som helt enkelt stod på baksidan av glukosburken.
Ca 30 bitar
Du behöver:
100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 krm Salt
2 msk Glykos flytande
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och låt koka ca 10-15 minuter tills smeten blir tjockbubblig och håller för kulprov. (Här är måste jag bara säga att tiden inte räcker. Man vill inte bränna smeten i botten så koka inte på för hög värme. Använd gärna termometer och koka till 125 grader)
Häll upp kolan i en pappersklädd långpanna (Jag tog en ca 30*25).
Låt kallna i kyl.
Klipp eller skär kolan i lagom stora bitar och packa kolan i smörgåspapper. Förvaras svalt.
Receptet är alltså från Dr Oetker, vilket ni kan hitta här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar