fredag 28 januari 2011

Chocolate and lemon curd pie

Häromdagen bakade jag ju en söt liten kaka. Chocolate and lemon curd pie. Den är jättegod men fruktansvärt mäktig och det är ingen kaka man kan smocka i sig när man känner för det. Den är syrlig med ett smuligt och skört chokladpajskal. Bottnen och den krämiga lemon curden smälter samman i munnen tillsammans med den vispade grädden.


Chokladpajskal:

1/2 cup bovetemjöl (kan ersättas med vanligt vetemjöl)
1/2 cup vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 msk vaniljsocker (jag använde 1½ msk, det är möjligt att bottnen blir sötare än den jag gjorde)
75 g smör, tärnad
1/8 cup olivolja

Fyllning:

2 burkar lemon curd (640 g)

Gör så här:

-Kör alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör tills allt är lika fördelat. Låt beredaren gå medan oljan sakta tillsätts. Forma degen till en boll och låt vila svalt en stund.
Sätt ugnen på 180 grader.

- Tryck ut degen i en pajform med lös botten, ca 25 cm i diameter. Grädda pajskalet i ca 15 minuter. Låt bottnen kallna 30 minuter.

- Bred ut lemon curden över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter till.

Servera pajen med vispad grädde.


Inga kommentarer: